İşletmelerin ve organizasyonların riskleri etkili bir şekilde yönetmeleri amacıyla geliştirilmiş sistematik bir yaklaşıma "Risk Yönetimi Rehberlik Standardı" adı verilir. Bu sistem, organizasyonların karşılaşabileceği riskleri tanımlamaları, değerlendirmeleri ve kontrol altına almaları için rehberlik eder.
ISO 31000:2018 Risk Yönetimi Rehberlik Standardı, işletmelerin ve diğer organizasyonların risk yönetimi süreçlerini oluşturmalarına, uygulamalarına ve sürekli iyileştirmelerine yönelik rehberlik sağlar. Bu standart, tüm tür ve büyüklükteki organizasyonlar için uygulanabilir ve risk yönetimi süreçlerinin organizasyonun stratejik, operasyonel ve taktiksel hedeflerine entegre edilmesine yardımcı olur.
ISO 31000:2018, risk yönetimi ilkelerini, çerçevesini ve süreçlerini tanımlar. Risk yönetimi ilkeleri arasında entegrasyon, yapılandırma, kapsamlılık, dinamiklik, en iyi mevcut bilgiyi kullanma, insan ve kültürel faktörlere dikkat etme, sürekli iyileştirme gibi konular yer alır.
ISO 31000:2018, bir yönetim sistemi standardı değil rehberlik standardıdır ve belgelendirme amacıyla kullanılmaz. Bu standart, risklerin tanımlanması, analiz edilmesi, değerlendirilmesi ve kontrol edilmesi için kapsamlı bir rehber sağlar.
ISO 31000:2018 Faydaları:
- Şirket faaliyetlerinin riskleri belirlenerek etkili bir şekilde yönetilebilir ve bu sayede olumsuz etkiler azaltılır.
- Risklerden kaynaklanan maliyetler düşer.
- Risk yönetimi ile ilgili yasalara ve mevzuata uyum sağlanır.
- Acil durumlarda meydana gelebilecek riskler azaltılır veya tamamen ortadan kaldırılır.
- Yasal kurumlara karşı, mevzuat ve yönetmeliklere uyulduğu dokümante edilmiş risk yönetimi uygulamaları ile gösterilebilir.
- Gerek ulusal, gerekse uluslararası arenada tanınmışlık sağlanarak kuruluşa prestij kazandırır.
- Şirket personeline verilen eğitimler sayesinde çalışanlarda risk yönetimi bilinci artar.
- Etkin risk yönetimi uygulamaları sayesinde organizasyonun hedeflerine ulaşma olasılığı artar.
- Tüketicinin risk yönetimi ile ilgili beklentilerine cevap verilir ve bilinçli tüketicilere erişebilme ve onları kazanma şansı artar.
- Risk yönetimi uygulamaları sayesinde organizasyonun dayanıklılığı ve sürdürülebilirliği artar.
ISO 31000:2018 standardının uygulanması, kuruluşların risk yönetimi performansını artırarak müşteri memnuniyetini sağlamalarına ve pazarda rekabet avantajı elde etmelerine olanak tanır.