İşletmelerin ve organizasyonların sosyal sorumluluk ilkelerini benimsemeleri ve uygulamaları amacıyla geliştirilmiş sistematik bir yaklaşıma "Sosyal Sorumluluk Rehberlik Standardı" adı verilir. Bu sistem, organizasyonların toplum ve çevre üzerindeki etkilerini sorumlu bir şekilde yönetmelerine yardımcı olur.
ISO 26000:2010 Sosyal Sorumluluk Rehberlik Standardı, işletmelerin ve diğer organizasyonların sosyal sorumluluk kavramını anlamalarına ve uygulamalarına yönelik rehberlik sağlar. Bu standart, sosyal sorumluluğun yedi temel ilkesini içerir: hesap verebilirlik, şeffaflık, etik davranış, paydaşların çıkarlarına saygı, hukukun üstünlüğü, uluslararası normlara saygı ve insan haklarına saygı.
ISO 26000:2010, organizasyonların sosyal sorumluluklarını yerine getirirken dikkat etmeleri gereken konulara yönelik kapsamlı bir rehber sunar. Bu konular arasında insan hakları, iş uygulamaları, çevre, adil işletme uygulamaları, tüketici meseleleri, topluluk katılımı ve geliştirme gibi başlıklar bulunur.
ISO 26000:2010, bir yönetim sistemi standardı değil rehberlik standardıdır ve belgelendirme amacıyla kullanılmaz. Bu standart, sosyal sorumluluğun organizasyonun tüm faaliyetlerine entegre edilmesi için stratejik bir rehber sağlar.
ISO 26000:2010 Faydaları:
- Şirket faaliyetlerinin toplum ve çevre üzerindeki etkileri belirlenerek sorumlu bir şekilde yönetilebilir ve bu sayede olumsuz etkiler azaltılır.
- Sosyal sorumluluk risklerinden kaynaklanan maliyetler düşer.
- Sosyal sorumluluk ile ilgili yasalara ve mevzuata uyum sağlanır.
- Acil durumlarda meydana gelebilecek sosyal sorumluluk riskleri azaltılır veya tamamen ortadan kaldırılır.
- Yasal kurumlara karşı, mevzuat ve yönetmeliklere uyulduğu dokümante edilmiş sosyal sorumluluk uygulamaları ile gösterilebilir.
- Gerek ulusal, gerekse uluslararası arenada tanınmışlık sağlanarak kuruluşa prestij kazandırır.
- Şirket personeline verilen eğitimler sayesinde çalışanlarda sosyal sorumluluk bilinci artar.
- Sosyal sorumluluk ilkelerine uygun bir işletmede çalışmak, çalışanları motive eder.
- Tüketicinin sosyal sorumluluk ile ilgili beklentilerine cevap verilir ve bilinçli tüketicilere erişebilme ve onları kazanma şansı artar.
- Sosyal sorumluluk uygulamaları sayesinde topluma ve çevreye katkıda bulunulmuş olur.
ISO 26000:2010 standardının uygulanması, kuruluşların sosyal sorumluluk performansını artırarak müşteri memnuniyetini sağlamalarına ve pazarda rekabet avantajı elde etmelerine olanak tanır.