İşletmelerin gıda güvenliğini sağlamak amacıyla geliştirdikleri ve uyguladıkları sistematik yaklaşıma "Gıda Güvenliği Yönetim Sistemi" adı verilir. Bu sistem, gıda üretiminden tüketime kadar olan süreçte gıda güvenliği risklerinin belirlenmesi, değerlendirilmesi ve kontrol altına alınmasını amaçlar.
ISO 22000:2018 Gıda Güvenliği Yönetim Sistemi, işletmelerin güvenli gıda üretimi yapmalarını sağlamak amacıyla risk analizleri ve önleyici kontrol önlemleri tabanında kurulan bir yönetim modelidir. Bu standart, gıda zincirinin tüm aşamalarında (hammaddeden başlayarak nihai ürünün tüketime kadar geçen süreçte) gıda güvenliğini sağlamak için gereken prosedürleri ve iyi uygulamaları belirler.
FSSC (Food Safety System Certification) 22000, ISO 22000:2018 standardına dayanan ve GFSI (Global Food Safety Initiative) tarafından tanınan bir gıda güvenliği yönetim sistemi belgelendirme programıdır. Bu program, gıda güvenliği yönetim sistemlerinin kurulması, uygulanması ve sürekli iyileştirilmesi için gereksinimleri tanımlar.
ISO 22000:2018 ve FSSC 22000, bir ürün standardı değil sistem standardıdır ve ne üretildiğinden ziyade, nasıl üretildiği ile ilgilenir. Gıda güvenliği performansının izlenmesi ve sürekli iyileştirilmesi temeline dayanır. Gıda güvenliği faktörlerine ilişkin olarak ilgili mevzuat ve kanunlar tarafından tanımlanmış koşullara uymayı şart koşar.
FSSC - ISO 22000:2018 Faydaları:
- Şirket faaliyetlerinin gıda güvenliği üzerindeki etkisi ve riskleri belirlenerek kontrol edilebilir ve bu sayede gıda güvenliğini olumsuz etkileyen unsurlar azaltılır.
- Gıda güvenliği risklerinden kaynaklanan maliyetler düşer.
- Gıda güvenliği ile ilgili yasalara ve mevzuata uyum sağlanır.
- Acil durumlarda meydana gelebilecek gıda güvenliği riskleri azaltılır veya tamamen ortadan kaldırılır.
- Yasal kurumlara karşı, mevzuat ve yönetmeliklere uyulduğu dokümante edilmiş gıda güvenliği yönetim sistemi ve FSSC - ISO 22000:2018 Belgesi ile gösterilebilir.
- Gerek ulusal, gerekse uluslararası arenada tanınmışlık sağlanarak kuruluşa prestij kazandırır.
- Şirket personeline verilen eğitimler sayesinde çalışanlarda gıda güvenliği bilinci artar.
- Güvenli gıda üreten bir işletmede çalışmak, çalışanları motive eder.
- Tüketicinin gıda güvenliği ile ilgili beklentilerine cevap verilir ve bilinçli tüketicilere erişebilme ve onları kazanma şansı artar.
- Kaynaklar etkin kullanılır (hammadde, enerji, su vb. tasarrufu sağlanır).
- Gıda güvenliği riskleri azaltılarak tüketici sağlığı korunur.
FSSC - ISO 22000:2018 standardının uygulanması, kuruluşların gıda güvenliği performansını artırarak müşteri memnuniyetini sağlamalarına ve pazarda rekabet avantajı elde etmelerine olanak tanır.